Counseling

Bij een counselor kan je terecht voor oplossingsgerichte, professionele hulpverlening op emotioneel gebied in de breedste zin van het woord. Counseling helpt je als persoon weer balans te vinden, in jezelf of in een relatie. De counselor staat je met adviezen bij in problemen waar je tegenaan loopt, de zoektocht naar antwoorden en oplossingen en de ontwikkeling van nieuwe inzichten en/of bepaalde vaardigheden op sociaal gebied.

Wanneer ga je naar de counselor?

In onder meer de volgende gevallen, hoewel de lijst niet uitputtend is, kan counseling uitkomst bieden:

 • Je wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling;
 • Je loopt tegen problemen aan in je relatie en het lukt niet samen hier een oplossing voor te vinden;
 • Je voelt onrust en lichte verschijnselen van depressie;
 • Je doorleeft een ingrijpende verandering in je leven;
 • Je voelt je uit evenwicht en gestrest;
 • Je ervaart problemen in het gezin;
 • Je loopt tegen levensvraagstukken aan;
 • Je zit vast in een bepaalde sleur.

Behandeling: wat is het verschil met coaching?

Tijdens de gesprekken die je voert bij de counselor ligt, in tegenstelling tot gesprekken met een coach, de nadruk meer op je zelf oplossend vermogen. Hoewel je natuurlijk advies en handvatten krijgt, vind je samen met je counselor een oplossing die ook echt vanuit jezelf komt en daardoor ook makkelijker ‘eigen’ kan worden gemaakt. Tijdens het gehele proces kijkt de counselor met je mee naar je gedachten, gevoelens en gedragingen om te helpen deze weer op één lijn te krijgen.

Het creëren van een vertrouwensrelatie staat bij de counselor daarbij hoog in het vaandel. Met vertrouwen, respect en professionaliteit wordt gekeken hoe je samen met de counselor kan werken aan de problemen waar je tegenaan loopt.

Kosten counseling

De kosten van een counseling verschillen per counselor en/of praktijk. Vaak is het intakegesprek (of een deel daarvan) kosteloos en kosten toekomstige sessies van om en nabij de 1,5 uur tussen de €75,- en €90,-.

Vergoeding counseling vanuit de zorgverzekering

Counseling komt niet voor vergoeding in aanmerking vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Wel zijn er verzekeraars die een vergoeding voor counseling bieden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Counseling wordt in deze gevallen vaak geschaard onder de vergoeding van alternatieve geneeswijzen. Om een vergoeding te kunnen krijgen dient de counselor aan bepaalde vereisten te voldoen. Deze voorwaarden kunnen anders zijn bij verschillende zorgverzekeraars. Vaak geldt dat:

 • Je counselor dient aangesloten te zijn bij een erkende beroepsvereniging, het betreft of de NFG (Nederlandse Federatie Gezondheidszorg) of de ABvC (Algemene Beroepsvereniging voor Counseling);
 • Er dient een zogenaamde AGB-code op de factuur te staan vermeld;
 • Er geldt geen eigen risico;
 • Neem contact op met je zorgverzekeraar of bekijk de polisvoorwaarden van je aanvullende verzekering om de exacte vergoedingsvoorwaarden te raadplegen.

Vergoeding coaching vanuit de zorgverzekering

In hoeverre coaching wordt vergoed vanuit je zorgverzekering, is afhankelijk van het beleid wat je zorgverzekeraar hieromtrent voert. Dit beleid kan gelijkenis vertonen met het beleid omtrent counseling. Om er zeker van te zijn of de behandeling bij de gewenste zorgverlener voor vergoeding in aanmerking komt, is het verstandig contact op te nemen met je zorgverzekeraar om hierover uitsluitsel te krijgen. Bij bepaalde zorgverzekeraars, hoewel vergoeding misschien niet direct mogelijk blijkt uit de voorwaarden, kan via een ondertekende coulanceverklaring van je zorgverlener alsnog een (kleine) vergoeding worden ontvangen.