Fysiotherapie

Gemiddeld bezoekt ieder jaar 22 procent van de Nederlanders een fysiotherapeut. Deze behandelingen worden echter niet altijd vergoed door de zorgverzekering. Of fysiotherapie vergoed wordt hangt af van de aandoening en de leeftijd van de patiƫnt.

Vergoeding fysiotherapie

Een fysiotherapeut is gespecialiseerd in het bewegen van het menselijk lichaam. Het doel van de fysiotherapeut is dan ook om mensen te helpen om hun houding en bewegingen te verbeteren. Meestal gaat het hierbij om de negatieve gevolgen die een aandoening heeft voor het lichamelijk functioneren. De aandoening zelf wordt vaak niet door de fysiotherapeut behandeld. Iemand kan bijvoorbeeld bij een fysiotherapeut terechtkomen na een operatie, na een ongeluk of bij een sportblessure.

Kosten fysiotherapie

De kosten van fysiotherapie kunnen hoog oplopen. Vaak zijn er meerdere sessies nodig om een houding te optimaliseren. Naast deze sessies zijn er kosten voor de intake, fysiotherapeutisch onderzoek en een rapport. De prijzen voor fysiotherapie staan niet vast. Alle fysiotherapeuten mogen zelf hun tarieven vaststellen. Deze tarieven moeten wel voor alle patiƫnten duidelijk zijn.

Vergoeding fysiotherapie zorgverzekering

Fysiotherapie is slechts voor een deel opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering.

Voor de volgende groepen is het mogelijk om een vergoeding vanuit het basispakket te krijgen voor fysiotherapie:

  • Jongeren tot 18 jaar krijgen 9 behandelingen vergoed. Bij een chronische aandoening wordt alles vergoed. Bekijk de lijst met chronische aandoeningen
  • Iemand met urine-incontinentie krijgt 9 behandelingen bekkenfysiotherapie vergoed.
  • Iedereen ouder dan 18 jaar en met een chronische aandoening krijgt vanaf de 21e behandeling alle fysiotherapie vergoed.

Om te voorkomen dat alle kosten voor fysiotherapie zelf betaald moeten worden, is het voor iedereen mogelijk om een aanvullende zorgverzekering met een dekking voor fysiotherapie af te sluiten.

Keuze fysiotherapeut

Het is voor fysiotherapie niet nodig om een verwijsbrief van de huisarts te hebben. Let echter wel altijd op de volgende punten:

  • Sommige fysiotherapeuten vragen een hogere behandelprijs wanneer er geen verwijzing van de huisarts is.
  • Sommige zorgverzekeraars vergoeden alleen de behandelingen bij een bepaalde fysiotherapeut waar ze een contract mee hebben.

Het is dus verstandig om voor het inplannen van een behandeling eerst de tarieven te controleren en contact op te nemen met de zorgverzekeraar.

Dekking aanvullende verzekering

Zorgverzekeraars mogen zelf bepalen hoeveel fysiotherapie ze vergoeden via een basispakket. Let hier daarom goed op bij het kiezen van een aanvullend pakket.

Opties waar verzekeraars voor kunnen kiezen:

  • Geen vergoeding voor fysiotherapie
  • Een maximaal aantal behandelingen per jaar
  • Een maximaal bedrag per jaar
  • Volledige dekking

Het is dus verstandig om van te voren goed te informeren hoeveel behandelingen bij de fysiotherapeut noodzakelijk zijn om een klacht te verbeteren.

Aanvullende dekking afsluiten

Een aanvullende verzekering voor fysiotherapie is het hele jaar door af te sluiten. Kijk altijd goed in de polisvoorwaarden wat de verzekering dekt. Het is voor verzekeraars echter wel mogelijk om te weigeren om mensen aanvullend te verzekeren. Bij het afsluiten van een aanvullend pakket met fysiotherapie kan dit dus voorkomen. Dit gebeurt soms op basis van leeftijd.