Ooglaseren

Het doel van een ooglaserbehandeling is het verscherpen van het zicht. Een andere benaming hiervoor is refractiechirurgie. Door een afwijking in het hoornvlies kan het voorkomen dat lichtstralen niet meer goed op het netvlies vallen. Dit veroorzaakt een refractie, een breking van het oog dat het zicht negatief aantast. Bij het laseren van de ogen wordt kort gezegd de kromming van het hoornvlies aangepast. Er zijn meerdere soorten technieken mogelijk.

Behandeling ooglaseren

Voorafgaand aan de operatie zal in alle gevallen een uitgebreid onderzoek met behulp van metingen worden uitgevoerd. Op deze manier wordt er gezocht naar de techniek welke het best aansluit bij de afwijking. Een mogelijke behandeling is de ‘standaard’ refractiechirurgie, waarbij een laserstraal de lichtbreking van het oog verbetert. Hierbij wordt als het ware een deel van het hoornvlies dunner gemaakt en het weefsel wat slecht zicht veroorzaakt verwijderd. Bij een ander soort operatie wordt een kunstlens voor de eigen lens gezet.

De algehele operatie duurt ongeveer vijftien minuten. Het is vervolgens van belang om de ogen enkele dagen rust te geven door fel licht te vermijden. Een zonnebril kan uitkomst bieden.

Risico’s ooglaseren

Evenals het merendeel van medische ingrepen gaat ooglaseren gepaard met risico’s. De kans op een complicatie is echter tegenwoordig minder dan één procent. Het is van belang om de operatie uit te laten voeren door een specialist in bijvoorbeeld een oogkliniek of het ziekenhuis. Onderstaand worden enkele gevolgen van het ooglaseren genoemd.

  • De ogen voelen droog aan;
  • Minder contrast kunnen zien;
  • Ontstekingen;
  • Het onherstelbaar beschadigen van de ogen met slechter zicht als gevolg.

Kosten ooglaseren

De behandelkosten lopen uiteen vanaf ongeveer €800 tot €3000 per oog. De gemiddelde prijs per oog ligt over het algemeen rond de €1000 euro. Let wel, het is belangrijk om bij de keuze van een ooglaserpraktijk te letten op de kwaliteit, in plaats van het besparen op de prijs van de behandeling.

Vergoeding ooglaseren

De basiszorgverzekering dekt de kosten van een ooglaserbehandeling niet. De reden hiervoor is dat de aanleiding voor de laserbehandeling over het algemeen cosmetisch is. De benodigde bril of lenzen worden als niet mooi of onpraktisch ervaren.

Echter, in het geval van bijvoorbeeld slecht zicht door een medische complicatie, kan de behandeling als uitzondering vergoed worden. In alle andere gevallen is voor de vergoeding een aanvullende verzekering nodig. Hoeveel er zal worden vergoed is afhankelijk van de vooraf bepaalde maximale vergoeding. Dit verschilt per specifieke aanvullende verzekering. Voor de hoogte van de vergoeding is het tevens van belang om te kijken of de specifieke arts een gecontracteerde zorgverlener is.