Zwangerschapstherapie

Begeleiding van zwangerschap in de vorm van cursussen of therapieën kan worden verzorgd door verschillende professionals, zoals de verloskundige of fysiotherapeut. Onder zwangerschapstherapie valt onder meer zwangerschaps(na)gym of zwangerschapsyoga. Er wordt ook wel gesproken van zwangerschapscursussen.

Wanneer ga je naar zwangerschapstherapie?

Op het moment dat je in verwachting bent helpt zwangerschapstherapie ter voorbereiding van het moment van bevalling. Niet alleen de voorbereiding, ook zwangerschapsgym post partum, oftewel na de bevalling, valt onder deze zorg. Fysiotherapeuten die je begeleiden bij pre- en post partum therapie hebben hiertoe aanvullende scholing ontvangen en combineren deze kennis met al bestaande expertise in bekkenbodem- en bekkenproblematiek.

Zwangerschapstherapie is overigens niet alleen voor de zwangere vrouw: ook de partner kan via deze vorm van therapie zich voorbereiden op de komst van de baby. Ook deze kan baat hebben bij bepaalde ademhalings- en ontspanningsoefeningen om de zwangere partner bij te staan.

Behandeling

Zwangerschapscursussen of zwangerschapstherapie kan individueel of in groepsverband plaatsvinden. Tijdens de therapie wordt belangrijke informatie gegeven, worden oefeningen gedaan en vindt persoonlijke begeleiding plaats.

Bij zwangerschapsoefeningen kan je denken aan verbetering en/of behoud van je conditie, kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie. Ook advies omtrent je houding en beweging vormen onderdeel van de behandeling. Tot slot is de behandeling erop gericht klachten te voorkomen en optimaal herstel na de bevalling te bevorderen.

Kosten zwangerschapstherapie

De kosten van zwangerschapstherapie zijn afhankelijk van het soort therapie of cursus dat je volgt. Om een idee te geven van de kosten voor een gehele cursus is een richtprijs tussen de €100-€200 voor een bepaald aantal lessen van een uur. Doorgaans worden de tarieven voor zwangerschapstherapie na de bevalling apart in rekening gebracht.

Vergoeding zwangerschapstherapie vanuit de zorgverzekering

Vanuit de basiszorgverzekering is het niet mogelijk een vergoeding voor zwangerschapscursussen of zwangerschapstherapie te krijgen. De aanvullende zorgverzekering kan wel een vergoeding bieden voor zwangerschapstherapie. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de voorwaarden en let op de volgende aandachtspunten:

  • Is de dekking alleen voor preventiecursussen?
  • Dien je verplicht de therapie of cursussen bij bepaalde centra te volgen?
  • Dient de therapie of cursus door een verloskundige te worden verzorgd?
  • Dient het om een thuiszorgcursus te gaan?

De vergoeding van zwangerschapstherapie vindt niet plaats vanuit de basiszorgverzekering. Er geldt dus geen eigen risico voor deze vorm van zorg.