Acupunctuur

Kort omschreven is acupunctuur een geneeswijze waarbij minuscule naaldjes in het lichaam geprikt worden. Deze alternatieve vorm van geneeskunde is eeuwenoud en komt uit de traditionele Chinese geneeskunde. Een behandeling richt zich op de gehele energiehouding van het lichaam, wat een gezond en fit gevoel tot gevolg kan hebben. Het basisprincipe, de circulatie van energie, van de geneeswijze wordt ook wel ‘Chi’ genoemd.

Hoe gaat acupunctuur in zijn werk?

De behandeling is afhankelijk van de klachten of de beoogde uitkomst en zal dan ook per persoon verschillen. Er zijn diverse technieken waarvan de meest bekende de behandeling met naalden. Bij deze techniek worden naaldjes geplaatst op zogenoemde acupunctuurpunten. Deze punten liggen op meridianen; kanalen in het lichaam waar de energie doorheen stroomt. Het zijn kleine prikjes, welke door het merendeel van de patiënten als niet pijnlijk worden ervaren. Het gevoel kan omschreven worden als een tinteling. Afhankelijk van de behandeling zullen de naaldjes ongeveer een kwartier tot een halfuur blijven zitten.

Er zijn tegenwoordig steeds meer moderne toepassingen van acupunctuur. Voorbeelden hiervan zijn de bestraling met een minuscule laser, een lage frequentie stroom door de geplaatste naalden (elektro-acupunctuur) of bepaalde injecties op de acupunctuurplekken.

Wanneer biedt acupunctuur uitkomst?

Er zijn veel klachten welke door acupunctuur verminderd of zelfs verholpen kunnen worden door de energiebalans te herstellen. Deze kan verstoord zijn door een genetische aandoening, de leefomgeving, maar ook door de levensstijl. Denk hierbij aan roken, stress of het voedingspatroon.  Acupunctuur wordt om meerdere redenen als voordelig gezien en één daarvan is dat het nagenoeg geen bijwerkingen heeft.

Onderstaand wordt een opsomming gegeven van veelbehandelde klachten met behulp van acupunctuur:

  • Huidaandoeningen: zoals jeuk, allergische reacties, psoriasis;
  • Pijn bij bewegen: rugpijn, artrose, slijtage aan diverse gewrichten, whiplash, overbelastingspijn (bijvoorbeeld een tennisarm);
  • Hoofpijn: migraine;
  • Spanningsproblemen: angst, pijn als gevolg van stress, burn-out.

Acupunctuur kan tevens preventief werken. Zo kan het bijvoorbeeld de pijngrens verhogen en bijdrage aan de natuurlijke weerstand.

Kosten acupunctuur

De kosten lopen zeer uiteen. Zo is een eerste intake bij sommige acupuncturisten gratis en bij anderen betaal je hiervoor een klein bedrag met een eerste behandeling inbegrepen. Over het algemeen kost een behandeling gemiddeld €40,- tot €70,-.

Vergoeding acupunctuur

Om een vergoeding te ontvangen voor de behandelkosten van acupunctuur is een aanvullende verzekering nodig. Er zal dan geen eigen risico betaald hoeven worden. De dekking valt onder de alternatieve geneeswijzen en kan bij de meeste verzekeraars in de polisvoorwaarden dan ook gevonden worden onder dit kopje. De maximale vergoeding verschilt per aanvullende module.

Voor een vergoeding eisen veel zorgverleners dat de acupuncturist aangesloten is bij een branchevereniging. De Nederlandse Verenging voor Acupunctuur (NVA) is opgericht in 1977 en is de grootste Nederlandse beroepsvereniging voor acupuncturisten. Hierbij staat kwaliteit en de erkenning van acupunctuur centraal. Een andere vereniging is de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV).

Op zoek naar een praktijk voor acupunctuur?

Praktijk voor acupunctuur Limburg – Sabine Schmitz

Fysiotherapiepraktijk Giethoorn