Collectieve zorgverzekering

Wanneer je lid bent van een studentenvereniging, werkt in een bedrijf of lid bent van een belangenorganisatie, kan de mogelijkheid bestaan om via deze organisaties een collectieve verzekering af te sluiten. Een collectieve verzekering is namelijk een verzekering speciaal voor groepen. Een groep binnen een bedrijf, studentenvereniging of andere organisatie heeft op die manier de mogelijkheid om gezamenlijk verzekerd te zijn. Met een collectieve verzekering ontvang je meestal een korting op de te betalen Premie.

Wat is een collectieve zorgverzekering in het kort?

Samengevat is een collectieve zorgverzekering een verzekering die je samen met een aantal andere mensen afsluit. In plaats van individueel een verzekering afsluiten, doe je dit in groepsverband. In een aantal gevallen kan zo’n groepsverzekering voordeliger zijn maar je bent niet altijd goedkoper uit.

Veelvoorkomende groepen zijn chronisch zieken of werknemers binnen één bedrijf. Meestal wordt een collectieve zorgverzekering afgesloten door de werkgever of een andere tussenpersoon.

Wat zijn de voordelen van een collectieve zorgverzekering?

Het voornaamste voordeel van een collectieve zorgverzekering is dat de verzekerden een korting krijgen op de te betalen premie. Gemiddeld genomen geeft een collectieve zorgverzekering je zo’n 7% korting op de premie van je basiszorgverzekering. Dit zal je per jaar tussen de 80 en 100 euro schelen.

Daarnaast kan het ook nog zo zijn dat je verzekeraar je een korting aanbiedt op het afsluiten van een aanvullende verzekering. Maar let er op dat een collectieve zorgverzekering niet altijd betekent dat je goedkoper uit bent. Een zorgverzekering bij een andere aanbieder kan alsnog een lagere premie aanbieden.

Wat is het voordeel voor de zorgverzekeraar?

Het voordeel voor de verzekeraars is dat zij op deze manier in één keer een grote groep (nieuwe) klanten kunnen binnenhalen. Daarnaast kan een verzekeraar, wanneer deze bijvoorbeeld een grote groep klanten met diabetici heeft, onderhandelen met verschillende zorgaanbieders om op die manier scherpere prijzen te krijgen voor de verschillenden controles en behandelingen.

Hoe kan ik een zorgverzekering afsluiten?

Je kunt bij heel veel verschillenden organisaties en verenigingen een collectieve zorgverzekering afsluiten. Tegenwoordig kun je zelfs bij je bank en bij verschillende winkelketens een collectieve zorgverzekering afsluiten. De meest voorkomende optie blijft toch nog via het werk.