Studenten zorgverzekering

De verzekeringsplicht op het gebied van zorg verplicht iedereen in Nederland om een zorgverzekering af te sluiten. Deze plicht geldt voor iedere Nederlandse burger vanaf 18 jaar. Tot die tijd hoef je geen zorgpremie te betalen. Als je 18 bent geworden en je hebt plannen om te gaan studeren, dan loont het om een verzekering af te sluiten die bij je situatie past.

Specifieke vergoedingen en lage premie

Bijna elke zorgverzekeraar biedt tegenwoordig een zorgpakket aan dat speciaal is samengesteld met als doelgroep de studerende jongeren. Zorgverzekeraars laten je op deze manier alleen betalen voor zorg die je daadwerkelijk nodig hebt. Veel studentenpakketten bieden vergoedingen op het gebied van:

  • fysiotherapie
  • sportmedisch advies
  • reizen (zoals vaccinaties)
  • anticonceptie
  • de tandarts

Ook de kosten voor studenten verzekeringen zijn vaak aangepast aan de situatie van de student: studenten zorgverzekeringen hebben meestal een lagere premie; je betaalt dus relatief weinig zorgpremie ten opzichte van wat je voor een reguliere verzekering zou betalen. Staar je echter niet blind op de hoogte van de premie want uiteindelijk gaat het erom dat je je verzekert tegen zorg die jij nodig hebt en waarvan je (veelvuldig) gebruik maakt.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming van de overheid bedoeld voor mensen met een lager inkomen. Met het maandelijkse bedrag kan (een deel van) de zorgpremie worden betaald. Als student loont het de moeite om uit te zoeken of je recht hebt op zorgtoeslag, en op hoeveel, want het kan je makkelijk een paar tientjes per maand besparen. De toeslag is inkomensafhankelijk wat wil zeggen dat de hoogte van je inkomsten bepaalt hoeveel je aan toeslag ontvangt. De studiefinanciering wordt niet meegeteld bij het berekenen van je inkomsten. De kans is dus groot dat je als student, met alleen een bijbaantje, recht hebt op de toeslag. Het kan zijn dat je al een tijd een eigen zorgverzekering hebt, maar nog niet eerder toeslag hebt aangevraagd. Je kan de toeslag met terugwerkende kracht aanvragen tot een jaar terug vóór 1 september van het daaropvolgende jaar. Het aanvragen gaat op de gebruikelijke manier en doe je bij de Belastingdienst.

Verblijf in het buitenland

Sommige studenten doen mee aan uitwisselingsprojecten, gaan stage lopen in het buitenland of gaan voor langere tijd studeren aan een buitenlandse onderwijsinstelling. Hoe zit het met je zorgverzekering als je in het buitenland gaat studeren? In de meeste gevallen behoud je je zorgplicht in Nederland en daarmee je recht op zorgtoeslag. Dit verandert echter als je daarnaast (betaald) stage gaat lopen of er gaat werken; dan ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten in het betreffende land. Enkele landen zijn hierop een uitzondering en in die gevallen mag je wel (voor een langere tijd) je Nederlandse zorgverzekering behouden. Verder kan het uitmaken of je boven de 30 jaar bent en of je verblijft in een EU- of verdragsland; al met al zijn er dus een hoop factoren die een rol spelen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) beoordeelt je verzekeringsstatus en of je in Nederland verzekerd mag blijven. Het is daarom aan te raden voor je vertrek naar het buitenland contact op te nemen met de SVB. Uiteraard vervalt je (recht op) zorgtoeslag zodra je niet meer bij een Nederlandse zorgverzekeraar verzekerd bent.

Andersom geldt het volgende: verblijf je als buitenlandse student in Nederland en heb je een Nederlandse zorgverzekering afgesloten, dan heb je ook het recht om zorgtoeslag aan te vragen.

Bronnen, vermeldingen, verwijzingen

  • Log op de website van de belastingdienst met je DigiD in om zorgtoeslag te berekenen en/of aan te vragen.
  • Studeren of stage lopen in het buitenland? Je kunt op deze pagina je verzekeringsstatus controleren.